Стручна пракса у предузећу- један од најбољих начина да се пронађу нови таленти

Бројне студије показују да мала и средња предузећа тешко проналазе одговарајући радни кадар,  што ограничава њихове могућности за рад, а истовремено повећава трошкове. С друге стране, високе струковне школе не прилагођавају наставни план са захтевима тржишта, што за последицу има да не могу студентима пронаћи одоговарајуће место у великом броју малих и средњих предузећа. Чињеница је да Европа у целости пати од високе стопе незапослености – то је феномен познат као јаз између вештина. Другим речима, вештине које поседује радно способно становништво углавном се не поклапају са вештинама које би требало да имају запослени.

Learntowork.eu је иницијатива САПС пројекта основаног од стране Ерасмус+ програма за подршку, реализован у сарадњи 10 тимова из различитих земаља Европе, укључујући и Републику Србију. Основни циљеви пројекта су да помогне у дефинисању и структуирању стручне праксе кроз усклађивање високошколских установа и малих и средњих предузећа, као и да промовише вид учења за мала и средња предузећа.

Недавне студије су показале да студенти практиканти добијају најновија техничка и научна сазнања уколико под менторством решавају реалне проблеме у предузећима, те они на тај начин добијају практична знања која уклапају у свеопште теоријско знање из одговарајуће материје. То резултује бољом продуктивношћу и услугама, ширењем позитивније слике о брендовима као и повећању профита, што значи да је ово дугорочно улагање у одрживост радне организације.

„Конференција академија високих школа Србије, која броји 61 високу школу Србије, има позитивна искустава када је у питању реализација студентске праксе. У нашој асоцијацији постоји сарадња са малим и средњим предузећима. Један од најзначајнијих резултата студентске праксе јесте чињеница да одређен се број студената након обављене праксе запослио у предузеће у којем је обављао праксу. Сарадња са привредом нам помаже у сагледавању материје коју је неопходно уврстити у планове и програме студијских програма како би се пратили трендови са привредом“ – Бранко Савић, директор Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду и председник Конференција академија и високих школа.

Пројекат развија наставне материјале који су усклађени са потребама малих и средњих предузећа, а истовремено развија и побољшава постојеће процедуре високошколских институција како би оне у највећој мери подржавале студентску праксу.

Као један од добрих примера можемо навести Алат за осигурање квалитета стручне праксе (https://learntowork.eu/kvalitetan-programski-alat-za-strucnu-praksu/?lang=sr#toggle-id-1) који омогућава да се на једноставан начин управља процесом праксе на релацији високошколска установа и предузеће како би се осигурао квалитет стручне праксе и добра сарадња између ових институција. Овај алат је базиран на систему квалитета и развијен је у два правца: на унутрашњем плану везано за структуирање организациониох процеса за успешну сарадњу институција у циљу реализације праксе, као и на спољашњем плану у циљу обезбеђивања квалитета и транспарентности.

Више информација о стручној пракси се може сазнати на адреси https://learntowork.eu/?lang=sr. Ово може подстаћи Вашу компанију да развије своју процедуру стручне праксе.

ВЕСТИ

Објављен зборник радова са конференције "CCHE" 2024

08.03.2024

Са великим задовољством обавештавамо јавност да је објављен зборник радова са Међународне мултидисц[...]

ОГРОМАН УСПЕХ CCHE 2024 КОНФЕРЕНЦИЈЕ

14.02.2024

На недавно завршеној конференцији CCHE 2024, светска академска заједница је била сведок великог усп[...]

ИНТЕРНИ ОГЛАС ЗА ИЗБОР ПРЕДСЕДНИКА КОНФЕРЕНЦИЈЕ АКАДЕМИЈА И ВИСОКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

05.02.2024

Оглас у прилогу. Рок за подношењe пријаве је 7 (седам) дана од дана објављивања на сајту Конференци[...]

Успешно oтворена CCHE 2024 Конференција

30.01.2024

Уз велико задовољство и ентузијазам, отворена је "CCHE" конференција на Копаонику. Престижни догађа[...]

Нови састанак Организационог одбора: У сусрет "CCHE" 2024 конференцији

19.01.2024

Данас је на Високој школи струковних студија за информационе технологије (ИТС-у) одржан важан саста[...]